
O nama
Šema sertifikacije posnih proizvoda je razvijena od strane Centra za Sertifikaciju i nadzor CESNA, kao odgovor na potrebe potrošača koje su proizašle iz nedovoljno jasne zakonske regulative.

Šta čini posnu hranu?
Posnu hranu čine svi biljni proizvodi, dakle: voće, povrće, morski plodovi, proizvodi pčela, a u određenim danima i riba. Mrsnu hranu čine proizvodi od mesa, mleka i jaja. Ranije, dok su se ovi proizvodi upotrebljavali u njihovom prirodnom obliku, dakle direktno u ishrani, nije bilo dileme šta je posno, a šta mrsno. Međutim, kad se hemija umešala u ishranu, kad je počela najraznovrsnija kombinacija sastojaka u pojedinim prehrambenim proizvodima, vernici se sve teže snalaze u odabiranju posne hrane. Danas imamo šnicle i gulaš od soje, biljnu mast, sir i mleko na bazi biljnih proizvoda, posni margarin i drugo.
Savremena industrija od mnogo biljaka, koje sveže ili kuvane jedemo u dane najstrožeg posta, pravi danas jestivo ulje, koje nećemo jesti kad strožije postimo, odnosno kada postimo na vodi. Vernici koji počnu da proučavaju, da pažljivo čitaju sitna slova sastojaka na proizvodima, zapadaju često u nedoumice, koju hranu treba smatrati za posnu i upotrebljavati je, a koja je sumnjiva i koje se treba kloniti.
Otac Dušan, sajt „Svetosavlje“.