top of page
Wheat Field

Proces sertifikacije

Prvi korak ka uspostavljanju poverenja u pouzdanu proizvodnju i sisteme kontrole kvaliteta posnih proizvoda je da se provera izvrši od strane obučenog proveravača Centra za sertifikaciju i nadzor CESNA, koje je jedino telo ovlašćeno za sprovođenje provera po standardu DDP u proizvodnji posnih proizvoda 23/v2.

Ovo je nezavisno sprovedena i dokumentovana evaluacija sistema kvaliteta u proizvodnji, koja se vrši na godišnjem nivou, u skladu sa pisanim procedurama.

CESNA posno

01

Prijava

Potencijalni klijent pisanim ili usmenim putem dostavlja podatke o proizvodima koje želi da sertifikuje; drugim proizvodima koji se proizvode na istoj proizvodnoj liniji; osnovnim sastojcima proizvoda; implementiranim sistema bezbednosti hrane ili kvaliteta, ukoliko ih ima.

Na osnovu dostavljenih informacija kreira se ponuda koja se prosleđuje klijentu na odobravanje.

02

Ugovaranje

Nakon načelnog prihvatanja ponude kreira se ugovor koji obuhvata period od tri godine, odnosno ceo sertifikacioni ciklus. Na zahtev klijenta potpisuje se Ugovor o poverljivosti podataka, odnosno NDA ugovor.

CESNA posno
CESNA posno

03a

Priprema za proveru posnih proizvoda

Potencijalni klijent pisanim ili usmenim putem dostavlja podatke o proizvodima koje želi da sertifikuje; drugim proizvodima koji se proizvode na istoj proizvodnoj liniji; osnovnim sastojcima proizvoda; implementiranim sistema bezbednosti hrane ili kvaliteta, ukoliko ih ima.

03b

Priprema za proveru posnih proizvoda na vodi

Korisnik usluga je obavezan da obezbedi proveravaču sva dokumenta u vezi sa njegovim proizvodima na pregled i ocenu usaglašenosti sa kriterijumima provere. Ova dokumenta obuhvataju: proizvođačke specifikacije, specifikacije svih sastojaka, potvrde proizvođača da proizvodi ne sadrže sastojke životinjskog porekla (uključujući i ribu) i da u procesu proizvodnje nisu korišćeni nusprodukti životinjskog porekla (uključujući i ribu). Takođe, proizvodi ne smeju da sadrže ni biljne masnoće.

CESNA posno
CESNA posno

04

Provera na lokaciji klijenta

Tokom provere, korisnik usluga pokazuje praktičnu primenu svojih dokumentovanih procedura, dok proveravači proveravaju i procenjuju status proizvoda na osnovu referentnog standarda.

05

Laboratorijsko ispitivanje

Uz poštovanje pravila dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse, od proizvođača se zahteva da sprovodi verifikaciju procesa proizvodnje posnih proizvoda, u smislu dokazivanja odsustva animalnih komponenti, koja se bazira na monitoringu primenom adekvatnih metoda laboratorijskog ispitivanja.

CESNA posno
CESNA posno

06

Dodeljivanje sertifikata i logotipa

Nakon završetka provere, CESNA obaveštava korisnika usluga o rezultatima provere na završnom sastanku, kao i u vidu Izveštaja o proveri. Izveštaji o neusaglašenostima, koji je sastavni deo Nalaza provere se potpisuju od strane predstavnika korisnik usluga. Korisnik usluga je obavezan da dokumentuje potrebne korekcije i korektivne mere. Ukoliko su svi zahtevi referentnih standarda, kao i svi zakonski zahtevi zadovoljeni, CESNA će izdati sertifikat, sa periodom važenja od tri godine od datuma donošenja sertifikacione odluke. Pored sertifikata, CESNA izdaje znak sertifikacije za označavanje proizvoda i Pravilnik o korišćenju sertifikata i znaka sertifikacije

bottom of page