
O nama
Šema sertifikacije posnih proizvoda je razvijena od strane Centra za Sertifikaciju i nadzor CESNA, kao odgovor na potrebe potrošača koje su proizašle iz nedovoljno jasne zakonske regulative.

Šta čini posnu hranu?
Posnu hranu čine svi biljni proizvodi, dakle: voće, povrće, morski plodovi, proizvodi pčela, a u određenim danima i riba. Mrsnu hranu čine proizvodi od mesa, mleka i jaja. Ranije, dok su se ovi proizvodi upotrebljavali u njihovom prirodnom obliku, dakle direktno u ishrani, nije bilo dileme šta je posno, a šta mrsno. Međutim, kad se hemija umešala u ishranu, kad je počela najraznovrsnija kombinacija sastojaka u pojedinim prehrambenim proizvodima, vernici se sve teže snalaze u odabiranju posne hrane. Danas imamo šnicle i gulaš od soje, biljnu mast, sir i mleko na bazi biljnih proizvoda, posni margarin i drugo.
Savremena industrija od mnogo biljaka, koje sveže ili kuvane jedemo u dane najstrožeg posta, pravi danas jestivo ulje, koje nećemo jesti kad strožije postimo, odnosno kada postimo na vodi. Vernici koji počnu da proučavaju, da pažljivo čitaju sitna slova sastojaka na proizvodima, zapadaju često u nedoumice, koju hranu treba smatrati za posnu i upotrebljavati je, a koja je sumnjiva i koje se treba kloniti.
Otac Dušan, sajt „Svetosavlje“.
Označavanje posne hrane u skladu sa zakonskom regulativom
U skladu sa Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik 30/2022), posna hrana je hrana koja nije poreklom od toplokrvnih životinja, niti je u bilo kojoj fazi njene proizvodnje i prerade korišćena hrana poreklom od toplokrvnih životinja, niti su dodati sastojci (uključujući aditive, nosače, arome i enzime) ili pomoćna sredstva u proizvodnji ili supstance koje nisu aditivi, ali se upotrebljavaju na isti način i u iste svrhe kao pomoćna sredstva, u prerađenom ili neprerađenom obliku, a koji su poreklom od toplokrvnih životinja.
Obeležavanje proizvoda oznakom „POSNO“ je dozvoljeno proizvođačima za proizvode koji sastavom odgovaraju definiciji. Međutim Pravilnik navodi i sledeće: „U slučaju nenamernog prisustva sastojaka koji su poreklom od toplokrvnih životinja, na posnoj hrani mogu se istovremeno navesti reč: "posno" i informacija o mogućem prisustvu sastojaka koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije, koji su rezultat unakrsnog kontakta sa sastojcima posne hrane, ako su preduzete sve mere predostrožnosti u skladu sa dobrom proizvođačkom i higijenskom praksom“.
Čest je slučaj da proizvođači na posnim proizvodima deklarišu da proizvod može sadržati jaja ili mleko u tragovima, u skladu sa navedenim pravilnikom.


Sertifikacija posnih proizvoda
Zakonska regulativa može dovesti potrošača u zabludu i zato su razvijene sertifikacione šeme za proveru dobre proizvođačke prakse u proizvodnji posnih proizvoda koje smanjuju ili eliminišu mogućnost nenamernog prisustva sastojaka koji su poreklom od toplokrvnih životinja. Uz poštovanje pravila dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse, od proizvođača se zahteva da sprovodi verifikaciju procesa proizvodnje posnih proizvoda, u smislu dokazivanja odsustva animalnih komponenti, koja se bazira na monitoringu primenom adekvatnih metoda laboratorijskog ispitivanja.